به گزارش ایلنا، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور در همایش "صنعت نفت دانش بنیان تبلور اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی" با بیان اینکه باید بین منتقدین واقعی و دلسوز کشور و منتقدین حرفهای که نمیخواهند بگذارند کارها در کشور انجام شود تفاوت قائل شد، گفت: اقتصاد کشور ما با بیماری مزمن و قدیمی رنج میبرد که در آسیبشناسیها به دلیل دولتی بودن اقتصاد و تکیه بر درآمد نفت اشاره میشود.
وی افزود: طی چند دهه گذشته اقتصاد ما رشد قابل قبولی نداشته و رشد آن بیشتر حرکت سینوسی داشته و هم زمان با آن اقتصاد از تورم دورقمی رنج میبرد در حالی که امروز تعداد کشورهایی که تورم دورقمی دارند انگشتشمارند و این مسئله در ایران (تورم دوررقمی) نتیجه بیماری اقتصاد است.
جهانگیری تصریح کرد: کشور ما امروز با چالش بیکاری و موقعیت نه چندان مناسب اقتصادی در منطقه و رفاه مردم روبروست که ما باید ریشه این بیماریها را شناسایی کرده و چالشها را از میان برداریم.
وی به 5 برنامه اقتصادی کشور قبل و بعد از انقلاب اشاره و اظهار داشت: با وجود این برنامههای اقتصادی ما نتوانستهایم به صورت اصولی از مشکلات عبور کنیم اما اکنون اتفاق جدیدی بین سیاستگذاران نظام رخ داده و آن اینکه اقتصاد مسئله اصلی کشور است و این در حالی است که در این مورد طی 2 دهه گذشته به سختی میتوانستیم صحبت کنیم.
وی با بیان اینکه طی سالهای گذشته اگر در مجلس سخنی از سرمایهگذاری خارجی به میان میآمد این حرف غیرانقلابی بود افزود: طی این سالهای گذشته اگر از مالیات پایین سخنی به میان میآمد گفته میشد که طرفدار سرمایهدار زالو صفت هستند و بعد از آن میبینیم که مالیات بیش از 64 درصد را تصویب کردند.
جهانگیری افزود: اکنون دورانی طی شده و راجع به مسائل اقتصادی به این نتیجه رسیدیم که سرمایهگذاری خارجی هم خوب است و مالیات بهتر است پایین باشد، امروز به این جمعبندی رسیدیم که اقتصاد اولویت اول ایران است و این مهم را مکررا از زبان مقام معظم رهبری شنیدهایم لذا برای این اولویت سیاستهای مورد اتفاق تدوین شد و آن اینکه همگان در سیاستهای اقتصاد مقاومتی اتفاق نظر دارند.
معاون اول رئیسجمهور خاطر نشان کرد: در سیاستگذاریها اکنون در مرحلهای هستیم که سیاست اقتصاد مقاومتی ما را از این مراحل سخت عبور میدهد و بر چالشها غلبه میکند.
جهانگیری با بیان اینکه اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی در دست دولت است گفت: برخی ادعا میکنند که دولت فقط امور جاری را دنبال میکند و سیاستهای اقتصاد مقاومتی اجرا نمیشود که این حرف جدید است چرا که این دو جدای از هم نیستند.
وی ادامه داد: وقتی برنامه ششم توسعه تدوین شد مقام معظم رهبری فرمودند 2 برنامه نداریم یعنی برنامه ششم باید مبتنی بر اقتصاد مقاومتی باشد.
جهانگیری در ادامه با اشاره به اینکه سال 94 یکی از شاهکارهای اداره کشور بود خاطر نشان کرد: باتوجه به شرایط اقتصادی و تحریمهای بینالمللی و همچنین کاهش قیمت نفت کشور را با شرایط بسیار سختی اداره کردیم.
وی تصریح کرد: در سالهای 89 و 90 ، دو میلیون بشکه نفت در روز صادر شد و قیمت آن نیز بالای 100 دلار بود اما جهش ارز از 1000 دلار به 3700 دلار را داشتیم اما در سال 94 کل درآمد ارزی 28 میلیارد دلار بود که فقط 20 میلیارد دلار آن در اختیار دولت بود اما آیا دچار بحران شدیم؟ شاخصی تغییر کرد؟ ارز متلاطم شد؟ و یا دچار تورم شدیم؟
جهانگیری ادامه داد: رشد اقتصادی بالا نبود ولی مدیران توانمند و تصمیمگیری عاقلانه باعث شد اقتصاد کشور با دستاوردهای خوبی از این مرحله عبور کند که ثبات و آرامش اقتصادی محصول آن بود.
وی همچنین گفت: ما در سال گذشته تراز مثبت ارزی در تجارت اقتصادی بدون درآمد نفت داشتیم و منهای میعانات در صادرات غیرنفتی 2 درصد کاهش صادرات بود و البته 23 درصد نیز کاهش واردات داشتیم.
جهانگیری با اشاره به اینکه مجموعه سیاستهای کشور طی 2 - 3 سال اخیر و نحوه اداره کشور دشمن را به میز توافق کشاند اظهار داشت: اگر سیاستهای اقتصادی گذشته دنبال میشد و همچنان رشد اقتصادی منفی 6.8 درصد را داشتیم قطعا فشارها افزایش مییافت اما تحریمکنندهها زمانی که احساس کردند کشور در اختیار مدبر است و حتی در زمان تحریمو علیرغم کاهش نفت در شرایط خوبی اداره میشود به میز مذاکره آمدند.
وی با بیان اینکه نامگذاری سال جاری به عنوان اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل به معنای اجرایی شدن برنامه ویژه و کارهای بزرگ است تصریح کرد: نامگذاری امسال بدین معناست که دولت باید در صحنه عمل خود را عرضه کند.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی 24 بند دارد که هر کس میخواهد در مورد آن سخن بگوید بهتر است آن را مطالعه کند اظهار داشت: اقتصاد دانشبنیان بند دوم این سیاست است و میبینیم که دولت یازدهم از زمان روی کارآمدن این موضوع را در دستور کار جدی وزارتخانهها قرار داده است بطوری که اکنون 3 هزار شرکت دانشبنیان در حال فعالیتند و 7 هزار میلیارد تومان فروش شرکتهای دانشبنیان بوده است.
وی با بیان اینکه ساماندهی نظام نوآوری در کشور باید طراحی شود خاطر نشان کرد: خوشبختانه وزارت نفت ازجمله وزارتخانههایی است که اولویتهای مهمی در اقدام و عمل تعریف کرده و به جامعه عرضه میکند.
جهانگیری با بیان اینکه از 24 بند اقتصاد مقاومتی 3 بند در ارتباط با نفت گفت: در بند 13 اقتصاد مقاومتی اشاره شده که باید با ضربهپذیری اقتصاد مقابله شود لذا باید برای انتخاب مشتری و فروش نفت راهبردی انتخاب شود که مشتریان راهبردی و دائمی باشند چرا که یکی از بخشهایی که مورد تحریم بوده و بیشترین فشار را تحمل کرد نفت بوده است.
وی ادامه داد: ازجمله اهداف اقتصاد مقاومتی این است که بخشهای مختلف اقتصاد طوری مقاوم شوند که با تحریمها آسیب نبینند و دنیا نتواند خرید نفت ایران را تحریم کند و در این مسیر ایجاد تنوع در فروش نفت مدنظر قرار گرفته است.
جهانگیری اظهار داشت: طی سالهای گذشته هر نهادی که از وزارت نفت مجوز فروش نفت داشت هیچ کدامشان حتی یک دلار پول به دولت بازنگرداندند و این به این معناست که این روش درستی نبوده و تنوع در فروش باید از سوی خود وزارت نفت باشد و خودش تنها فروشنده باشد.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به بند 13 اقتصاد مقاومتی مبنی بر افزایش صادرات نفت گاز و پتروشیمی اظهار داشت: منتقدان میگویند وزارت نفت برای صادرات کاری نکرده اما میبینیم که در بخش گاز اولویت وزارت نفت در سال 95 تکمیل خط لوله صادرات گاز است و یا صادرات پتروشیمی جزو اولویتهایی بوده که مورد توجه قرار گرفته و در این راستا 12 مجتمع پتروشیمی به بهرهبرداری میرسد.
جهانگیری در ادامه گفت: یکی از دغدغههای زنگنه زمانی که در دوره قبل وزارت نفت را ترک میکرد میزان برداشت ما از پارس جنوبی با قطر یکسان بود و اما روزی که دیگر بار این وزارتخانه را تحویل گرفت فاصلهها وحشتناک شد و طی مدت 8 سال قطر 10 میلیارد دلار حق ملت ایران را برداشت کرد و اکنون میبینیم که گاز به دلیل سیال بودن به سمت این کشور نیز روانه میشود اما اکنون دیگر بار زنگنه تمرکز خود را روی پارس جنوبی قرار داده و پرونده پارس جنوبی با پایان دولت یازدهم مختومه میشود.
وی با اشاره به اینکه اکنون تولید و برداشت نفت از میادین مشترک غرب کارون در اولویت وزارت نفت قرار دارد گفت: این مسئله نیز از جهتگیریهای اقتصاد مقاومتی است چرا که طرف مقابل با سرعت قابل توجهی در حال برداشت نفت است.
جهانگیری با اشاره به اینکه درونزا، دانشبنیان، عدالت بنیان، برونگرا و مردمی بودن ازجمله محورهای اقتصاد مقاومتی است تصریح کرد: بند مربوط به مردمی بودن در سیاستهای وزارت نفت مشهود است بطوری که سال گذشته احداث 8 پالایشگاه میعانات با سرمایهگذاری مردم و بخش خصوصی را آغاز کرد. همچنین دانشبنیان بودن نفت ازجمله برنامههایی است که در دستور کار جدی این وزارتخانه قرار گرفته و توانسته از ظرفیتهای دانشگاهی و مراکز تحقیقاتی استفاده کند و حجم عظیمی قرارداد منعقد کند و ما مطمئنیم که از این قراردادها اتفاقات خوبی بیرون میآید که در تاریخ نفت ایران ماندگار خواهد شد.
وی با اشاره به رویکرد زنگنه مبنی بر طراحی استفاده از 220 میلیارد دلار سرمایه خارجی اظهار داشت: این رقم، رقم بزرگی است برای اقتصاد کشور و بازار بزرگی را ایجاد خواهد کرد.
جهانگیری با بیان اینکه باید نفت مبتنی بر دانش توسعه یابد خاطر نشان کرد: ما نمیتوانیم در صنعت نفت بخصوص در بخش بالادست از فناوری بینالمللی بینیاز باشیم و یکی از اتفاقات تلخ کشور مسئله انتقال فناوری به داخل کشور است بطوری که شرکتهایی که میخواهند فقط خودشان سرمایهگذاری داشته باشند نمیتوانند انتقال فناوری خوبی داشته باشند و این در حالی است که مقام معظم رهبری موضوع انتقال فناوری را مورد تاکید قرار دادهاند و البته ما نیز آن را ابلاغ کردهایم.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به اینکه نفت به عنوان بخش پیشتاز کشور میتواند از این توانمندی برای انتقال فناوری استفاده کند تاکید کرد: باید به نحوی ساماندهی کنیم که مطمئن شویم نتیجه قراردادها منجر به انتقال فناوری باشد.
وی در خاتمه ابراز امیدواری کرد: نفت به عنوان پیشران اقتصاد کشور اگر حرکت خوبی داشته باشد اقتصاد کشور به حرکت درخواهد آمد.
نظر شما